
Vanavond staat in het teken van de brouwopdracht. (De gilde leden gaan in duo’s samen een bier brouwen, waarbij de moutstort voor iedereen gelijk is. Er mag gevarieerd worden met hop e.d. De duo’s die een brouwsel maken, moeten het brouwsel in 2 batches vergisten, met verschillende gisten. Het doel van deze opdracht is om te zien wat de gist van impact heeft op de smaak/beleving van het bier.)
In totaal zijn er 4 groepjes die mee hebben gedaan aan de brouwopdracht. Doordat elk groepje het brouwsel in 2 batches vergist zijn er dus 8 bieren. De proeverij van deze bieren verdelen we over 2 gildeavonden. Vanavond is het de beurt aan de eerste twee groepjes.
De eerste groep, Herman en Johny, hebben een deel vergist met Mangrove Jack M42 en het andere deel met Lallemand Farmhouse. Er zit best veel verschil in de bieren. Waarbij het in de proefformulieren opvalt dat de M42 een wat minder eensgezinde beleving heeft (iedereen proeft en ruikt er wat anders in) dan de Farmhouse. In het overall rapport cijfer scoort de Farmhouse 0,5 punten lager dan de M42. (op een schaal van 10).

De tweede groep, David en Bert, hebben zelfs 4 varianten van het brouwsel gemaakt. Een deel is vergist met Kveik Voss op 38 graden celcius, waarbij de helft in een vat is afgevuld en gecarboniseerd met CO2 en de andere helft in flesjes met bottelsuiker. En een deel met Kveik Voss op 18 graden. Daarnaast nog een deel met Kveik Ebbegaard op 18 graden. In de proefformulieren zit er niet zoveel verschil tussen de Voss Kveik 38 graden en die van 18 graden. Het overall rapport cijfer van de Kveik 38 graden op fust en de Kveik 18 graden op fles is gelijk. De Ebbegaard lijkt wel echt anders, maar heeft wat minder beoordelingen.
Het is na dit experiment wel duidelijk dat het gist een groot aandeel heeft in de smaak/reuk van het bier. Volgende keer de andere 2 groepen!